ÇİFTÇİLERE 100 TON KORUNGA TOHUMU DAĞITILDI

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' çerçevesinde 150 çiftçiye yüzde 100 hibe desteğiyle 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Proje ile Muş'un tarım ve hayvancılık potansiyeli artırılma

GÜNCEL 19.04.2024 17:24:00 345
ÇİFTÇİLERE 100 TON KORUNGA TOHUMU DAĞITILDI

ÇİFTÇİLERE 100 TON KORUNGA TOHUMU DAĞITILDI

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' çerçevesinde 150 çiftçiye yüzde 100 hibe desteğiyle 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Proje ile Muş'un tarım ve hayvancılık potansiyeli artırılmayı hedefleniyor.

 

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan "Mera Islah ve Amenajman Projesi" çerçevesinde 150 çiftçiye yüzde 100 hibe desteğiyle 100 ton korunga tohumu dağıtıldı.

“Mera Islah ve Amenajman Projesi" ile Muş'un tarım ve hayvancılık potansiyelinin artırılması ve mera alanlarının verimliliğinin yükseltilmesi hedefleniyor. Muş Şeker Üretim Fabrikası bahçesinde düzenlenen programa katılan Muş Valisi Avni Çakır, bu hafta çiftçilerle ikinci kez buluştuklarını hatırlattı. En keyif olduğu ortamların çiftçilerle bir araya geldiği toplantılar olduğunu ifade eden Vali Avni Çakır, “İlimizin tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Şu an içerisinde bulunmuş olduğumuz mekan, işletme de bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi. Geçtiğimiz sezon 480 bin ton dolayında pancar alımı gerçekleştirildi ve inşallah bu sene bunun da üzerine çıkılacak. Bu bile bir gösterge. Bunun yanında milyonun üzerinde küçükbaş, 220 binler seviyesinde büyükbaş hayvan varlığımız bulunmakta. Allah vergisi coğrafyamız, uçaktan baktığınız zaman uçsuz bucaksız bir coğrafya ve yaklaşık yüzde 50’si doğal çayır ve mera” dedi.

“Tarımda sabırlı olan kazanır”

“Şu an gıdadaki fiyat artışlarını herkes görüyor. Tarım ve hayvancılıkta sebat eden, yatırımını devam eden ileride bunun semeresini mutlaka görecek” diyen Çakır şöyle konuştu, “Tarımdaki son yıllarda iyileştirmeleri zaten görüyorsunuz. Hayvancılıkta da durum böyle. Bugün 10 büyükbaş hayvanı olan çiftçimiz, kimseye muhtaç olmadan geçimini yapar ve çoluk çocuğunun rızkını fazlasıyla kazanır. Yeter ki biraz sebat edelim. Maalesef Muş’ta bu konuda eksiğimiz var. Dünyada böyle bir şey yok. Risk almadan, çalışmadan bir koyup 10 kazanmak yok. Mutlaka çalışmalıyız ve çalışan da emeğinin karşılığını alacaktır. Muşluların atadan gelen en büyük mirasımıza tarımda ve hayvancılıkta başarılı olmamızdır. Tek eksiğimiz bu konuda biraz daha bilimsel çalışmalara, öğretilere dikkat edeceğiz. Gençlerimizi özellikle bu alanda teşvik edeceğiz. Çiftçiliğin ve hayvancığın dünyada en gurur duyulacak mesleklerden bir tanesi olduğunu, insanın rızkını kazandığı her mesleğin ne kadar kutsal olduğunu bir şekilde gençlerimize öğreteceğiz. Maalesef herkesin şimdiki hastalığı ceketli, kravatlı iş istemesi. İş üniformasını kimse istemiyor. 200 dönüm arazi işleyen veya 10-15 büyükbaş hayvana bakan insanın 3-4 memurun kazandığından fazlasını kazanacağı da bir gerçek. Şu an ilimizin ekonomisinin yüzde 80-90’ı tarım ve hayvancılığa dayanıyor ve ticaretimizdeki canlılık da bunun bir göstergesi.”

“Güçlü durmaya devam edeceğiz”

Tarım ve hayvancılık alanındaki tüm çalışmaların, tüm projelerin yanında güçlü bir şekilde durmaya devam edeceklerinin altını çizen Vali Çakır, “Bugün yaklaşık 100 ton korunda tohumu dağıtacağız. Bu sembolik gelebilir ama bu her sene üzerine koyduğumuz bir takam. Seneye inşallah bunu daha da arttıracağız. Bu anlamda çayır ve meralarımızın üzerindeki yükü de almamız lazım. Tarlamızda ve bahçelerimizde de bu yem bitkilerinden yetiştirerek çayır ve meralarımızı daha ekonomik, daha verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağız. İnşallah ileride de çok farklı organizasyonlarda yine bir araya gelmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“2 payeye sahip olan ender fakültelerden birisiyiz”

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise, 8 Aralık 2017 tarihide göreve başladığını hatırlatarak, “8 Aralık 2017 tarihinde buraya geldim ve gelir gelmez bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında 12 Aralık 2017’de Muş Alparslan Üniversitesi hayvancılık sahasında YÖK tarafından bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşması kapsamında pilot devlet üniversitesi olmuştur. 15 Eylül 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiye'de YÖK tarafından Kaba Yem ve Çayır Mera Yem Bitkileri Ortak Uygulama Araştırma Merkezi ilan edilmiştir. Dolayısıyla 48 ziraat fakültesi içerisinde 2 payeye sahip olan ender fakültelerden birisi olarak karşınızdayım” dedi.

“20 tane mera ıslah amenajman projemiz kabul edildi”

İzmir’de katıldığı Mera Islahı ve Amenajman Proje koordinatörler toplantısını hatırlatan Yaşar Karadağ şunları kaydetti, “Bundan 4 ay kadar önce İzmir'de Mera Islah ve Amenajman Proje koordinatörler toplantısına katıldım. 4 jüri üyesinden biri de bendim. Diğer illerden birer ikişer proje geçirdik ama benim olduğum yerde Muş’un pozitif ayrımcılığı olması lazım dedim ve 20 tane mera ıslah amenajman projesi kabul edildi. Türkiye'de TÜİK rakamlarına göre 14,6 hektar mera varlığı var. Muş 374 bin hektar mera varlığı var. İlin yüzde 11,5 çayır, yüzde 34’ü mera. Yani ilin neredeyse yarısı hayvan otlatması cihetiyle kullanılan çayı meralardan oluştuğunu görmekteyiz. Dolayısıyla 2022 TÜİK rakamlarına göre 2,6 milyon hektar yem bitkisi tarımı söz konusu. Muş'un buradaki payı 57 bin hektar. 48 bin hektarla yonca başı çekiyor ve biz meralardaki yoğun hayvan baskısını, aşırı otlatma, ağır otlatma dediğimiz bu ilkeyi ortadan kaldırmanın yegane bir tane tek çaresi tarla ziraatına yem bitkisi ekimleri. İşte bunun için korunga var. İl bazında yaklaşık 4 bin hektar yem bitkisi tarımı yapılıyor, 50 bin ton üretim söz konusu. Bu Türkiye bazında aşağı yukarı sekizinci sırada ve bölgesel bazda, Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde beşinci sırada yer aldığını görmekteyiz.”

Korunganın kuraklığa dayanıklılığı

Korunganın kuraklığa dayanıklılığına da dikkat çeken Karadağ, “Şu anda dünyada ve Türkiye'de yatıp kalkıp kuraklığı konuşuyoruz. Kuraklığa çare olan ender bitkilerden bir tanesi korungadır. Çünkü, korunda toprağın 11 metre derinine kökünü salabiliyor. Dışarıda hava çatır çatır yansa bile korunga toprağın altındaki suyu buluyor, hayatını idame ettirebiliyor. Cenabı Allah böyle bir özellik bahşetmiş. Yüksek miktarda kök artığı var. Yani pipet misali toprağın altındaki su ve besin maddesinin toprağın üst tarafına doğru çıkmasına vesile olan yegane bitkidir” ifadelerini kullandı.

“Meralarımızın tespit, tahdit ve tahsislerini tamamladık”

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün de, meraların tespit, tahdit ve tahsis kısımlarını tamamladıklarını ifade ederek şöyle konuştu “İlimiz hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim konusunda kapasitesi yüksek olan illerimizden biridir. Hem arazi konusunda hem de mera ve çayır konusunda iyi bir yere sahibiz. 357 bin hektarlık bir tarıma elverişli bir arazimiz, bunun yanında da çayır-mera alanımız da 357 bin hektarın üzerinde. Çayırı da hesapladığımızda bu da 57 bin hektarlık bir kısma tekabül etmektedir. Yıllarca gelen hem yanlış otlatma hem de bunlara bakım yapılmamasından dolayı bizim hayvancılığımızın da kaba yem ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. İlimize baktığımızda da özellikle de son verilere 235 bin büyükbaş hayvan, 1 milyon 35 bin de küçükbaş hayvana sahibiz. Böyle bir hayvan varlığının yanında da özellikle de kışlatmadan sonra da diğer illerde de göçer hayvancılıklarla bizim meralarımıza özellikle diğer illerde de gelen hayvan varlığıyla bunlar 1,5-2 milyona kadar çıkmaktadır. Bakanlığımız hem bu meralarımızın tespit, tahdit ve tahsis kısımlarının bitirilmesini istiyordu. Biz Ocak ayında tespit, tahdit ve tahsis işlemlerini bitirdik. Şu anda bir iki bölge haricinde bütün meralarımızı tespit etmişiz. Bundan sonra ise bunların tahsis işlemlerini mevzuata göre yapmaktır.”

“Meralar geleceğimizdir”

Meraların önemine dikkat çeken Mehmet Gün şu ifadeleri kullandı, “Burada önemli olan bu hayvan varlığımızın yanında da kaba yem ihtiyacı özellikle de son yıllarda girdi fiyatlarından dolayı et fiyatlarının da yükselmesi, özellikle de girdi fiyatlarının düşürülmesi için de çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmaların yanında da mevcutta bulunan meralarımızın da ıslahı çok önemli. Bu da hayvan refahıyla da ilgilidir. Bizim de bu konuda çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam etmektedir. 2022-2023 yılları arasında özellikle de hayvan refahı ve çoban refahı konusunda çeşitli ıslah projelerimiz oldu. Bu 176 yerleşkemizde 151 adet gölgelik ve sıvat çalışmalarımız tamamlandı. Bundan sonra da su ihtiyacını da karşılayacağız.  Meralar geleceğimizindir. Sadece bize emanet edilen yer. Bu meralarımızın muhafazası ve bunların korunması da bize aittir. Devlet olarak da bunu korumak, üreticilerimizin bir kısım da olsa yem ihtiyaçlarını karşılamak için bu projeleri geliştiriyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere korunga tohumu dağıtıldığı programa, Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, kurum amirleri, şube müdürleri ve çiftçiler katıldı.


İlginizi Çekebilir

TCDD’DEN İLAÇLAMA UYARISI

MAUN’DA, SİBER SUÇ FARKINDALIK PANELİ DÜZENLENDİ

KÖY CEMAATİNDEN GAZZE’YE YARDIM

GÖKYÜZÜNDE İNSANI ANDIRAN CİSİM BU KEZ İSTANBUL'DA GÖRÜLDÜ

ŞAP HASTASI HAYVANLARI SATMAYA GÖTÜRÜRKEN YAKALANDI

MUŞLU ÖĞRENCİ KUR’AN-I KERİM’İ GÜZEL OKUMA YARIŞMASINDA BÖLGE İKİNCİSİ OLDU

HASENAN AŞİRETİ ÜYELERİ MUŞ’TA BULUŞTA

“EMEĞİN DAYANIŞMASI SÖMÜRÜ VE SOYKIRIMA GALİP GELECEK”

AKADEMİSYENLERDEN FİLİSTİN İÇİN ABD'DE EYLEM YAPAN ÖĞRENCİLERE DESTEK

KAZANA RAMPASI’NDA UYGULAMALI EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • Perşembe 19.9 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 17.5 ° / 8.2 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 16.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16