ULU ÖNDER ATATÜRK'Ü ÖZLEMLE ANDIK
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85'inci yıldönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılında Muş'ta düzenlenen törenle anıldı.
Muş Valisi Avni Çakır ve Muş Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Kent Meydanı'ndaki Atatürk heykeline çelenk sunması ile başlayan program, saat 09.05'te siren sesi eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra Muş Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan tarih öğretmeni Eda Ustael, Atatürk'ün hayatını anlattı. 1897 Dömeke Meydan Savaşı'nın, Osmanlı Devleti'nin galip geldiği son meydan muharebesi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Eda Ustael, "Manastır Askeri Lisesi'ndeki genç teğmen adayı bugünleri 'gençlik yıllarımın en heyecanlı günlerini yaşadım' diye tasvir etmiştir. Harp Akademisi'nden kurmay yüzbaşı olarak mezun olduğunda heyecanını bir gün bile kaybetmemiş, ülkesi ve milleti neye ihtiyaç duymuşsa 'O' olmayı kendine görev bilmiştir" dedi.
Atatürk'ün, emperyalizmle savaştığı ilk yer olan Trablusgarp Savaşı'nda gazeteci Şerif takma adıyla halkı örgütlendiğini ifade eden Ustael şöyle konuştu, "Türk tarihinde çok acı bir yeri olan Balkan Savaşları'nda görev almıştır. Çanakkale cephesinde ülkesi için göğsünden şarapnel parçası ile yaralanan da Kafkasya cephesinde görev alarak Muş ve Bitlis'i düşman elinden kurtaran da Mustafa Kemal'dir. 19 Mayıs 1919'da milli mücadelenin ateşini yakan lider olan Mustafa Kemal, Sakarya Savaşı'nda Türk ordusunun başkomutanı olmuş, Türk halkının desteğiyle kurmuş olduğu Cumhuriyet'in ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. 15 yıllık devlet adamlığı sürecinde yapmış olduğu inkılaplarla genç cumhuriyeti çağının önüne taşımıştır. 1981 yılını Dünya Atatürk Yılı ilan eden UNESCO Mustafa Kemal'i 'dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz devlet adamı' olarak tanımlayarak sadece Türk milleti için değil, tüm dünya için eşsiz bir devlet adamı, bir rol model olduğunu bize göstermiştir. 'Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir' diyerek vefatının ardından da bize yol göstermeye devam eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri, ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 85. yılında saygı ve minnetle anıyorum."
Anma etkinlikleri, Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lise tarafından hazırlanan resim sergisinin açılışının yapılmasıyla son buldu.
Programa Vali Avni Çakır, Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Muş Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Ali Osman Sağlam, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serhan Türk, kurum amirleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.