TKDK IPARD II PROGRAMI 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II Programı 1. başvuru çağrı İlanına çıktı

28.12.2015 18:02:25
TKDK IPARD II PROGRAMI 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI

İlanda belirlenen tedbir konularında; IPARD II Programı kapsamında sağlanan destekten yararlanmak isteyen üretici ve işletmeler hazırlayacakları projelerle belli oranda hibe desteklemelerinden yararlanabileceklerdir. Çağrı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş-finansmanı ile oluşturulan yaklaşık 230 milyon avro, Muş da dahil olmak üzere 42 ilde uygun projeler karşılığında kullandırılması planlanıyor.

IPARD II programında desteklenecek alanlar şunlar: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı et Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kanatlı eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, Su ürünleri yetiştiriciliği

Makine Parkları, Yenilenebilir enerji yatırımları.

% 50 ile % 70 arasında değişen hibe oranları ve 40 yaş altındaki genç yatırımcılara, kadın girişimcilere ve dağlık alanlardaki yatırımlara ek hibe oranı avantajları sunulmaktadır. Hayvancılık sektöründe hibe oranı en az % 60, ancak başvuru sahibi 40 yaşın altında ve yatırım arazisi dağlık alanda ise hibe oranı % 70 olarak uygulanacaktır. İşleme sektörü için tüm alanlarda hibe oranı yüzde 50, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme alanında ise destek oranı yaş ve yatırım arazisinden bağımsız olarak % 65 şeklinde belirlenmiştir. Hibe oranlarının yanında uygun harcamalar için KDV muafiyeti uygulaması devam etmektedir. Dolayısıyla hibe oranı artmaktadır. Her sektör için başvuru tarihleri farklı, önce hayvancılık destekleri başvuruları alınacak, Proje başvuru tarihleri her sektör için farklı tarihlerde yapılması planlanmaktadır. Buna göre Süt, Et, Kanatlı et ve yumurta tavukçuluğu için başvurular 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılabilecekken, İşleme ve pazarlama sektörü başvuruları, 29 Şubat – 25 Mart tarihleri arasında yapılabilecektir. Son sektör olan çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi için ise başvurular 28 Mart-22 Nisan 2016 tarihine kadar kabul edilecektir. Belirtilen tarihlerden önce yatırımlar isterlerse, randevu alarak ön başvuru yaparak, projelerinin başvuru öncesinde kontrol edilmesini talep edebilirler.

Yatırım Süreleri

Birinci Başvuru Çağrı ilanı Kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri maksimum 9(dokuz) ay olarak planlanmalıdır. Taksitlendirmenin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler başvuru çağrı rehberlerinde yer almaktadır. Detaylı bilgi için yardım masasına başvuru yapılabilir, TKDK`ya proje başvurusu yapmak isteyen çiftçi ve yatırımcıların doğru bilgilendirilmesi amacıyla TKDK Muş İl Koordinatörlüğünde proje yardım masası oluşturuldu. Başvuru şartları, projelerde aranan nitelikler gibi konularda bilgi almak isteyenler yardım masasından detaylı bilgi alabilirler.