ATIK MALZEMELERLE KULUÇKA MAKİNESİ YAPARAK DOĞANIN MUCİZESİ KEŞFEDİLDİ

Muş İlyas Sami İlkokulu’nun 1. sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte atık malzemelerle kuluçka makineleri yaparak doğanın mucizesini okul ortamında yaşadı.

EĞİTİM 11.05.2025 14:14:00
ATIK MALZEMELERLE KULUÇKA MAKİNESİ YAPARAK DOĞANIN MUCİZESİ KEŞFEDİLDİ

ATIK MALZEMELERLE KULUÇKA MAKİNESİ YAPARAK DOĞANIN MUCİZESİ KEŞFEDİLDİ

Muş İlyas Sami İlkokulu’nun 1. sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte atık malzemelerle kuluçka makineleri yaparak doğanın mucizesini okul ortamında yaşadı.

 

Muş İlyas Sami İlkokulu'nda 1. sınıf öğrencileri, “Kuluçka Okulda, Çocuk Doğada” isimli projeyle büyük bir başarıya imza attılar. Öğrenciler, öğretmenleri Mustafa Gökarslan’ın rehberliğinde, atık malzemeleri kullanarak kendi kuluçka makinelerini yaptılar. Bu proje, öğrencilerin doğayı tanımaları ve çevre bilincini artırmaları adına önemli bir adım oldu.

Proje, çocuklara sadece kuluçka makinesi yapmayı öğretmekle kalmadı, aynı zamanda sorumluluk, sevgi ve merhamet duygularını da geliştirmeyi amaçladı. Öğrenciler, projeye büyük bir ilgi göstererek doğanın mucizesine tanıklık ettiler.

Pandemi döneminden ilham aldı

Öğretmen Mustafa Gökarslan, pandemide izlediği birkaç kuluçka makinesi videosundan ilham aldığını belirtti. Gökarslan, “Pandemi döneminde kuluçka makinesiyle ilgili izlediğim birkaç videodan esinlendim ve bunu yapabileceğimi düşündüm, yaptım ve başarılı oldum. Civciv çıktığında ben bunu anneme gösterdim. Annemin şaşkın ve mutlu bakışları beni de mutlu etmişti. Sonrasında bunu okulda uygulayabileceğimi düşündüm. Çünkü annemin o mutluluğu bana öğrencilerimi hatırlattı,” dedi. Öğrencilerinin doğayla bu şekilde etkileşimde bulunmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Proje büyüdü, ailelere katkı sağladı

Geçen yıl aynı projeyi başka bir okulda uygulayan Haluk Konca, başarılı sonuçlar aldıktan sonra bu yıl da projeye Mustafa Gökarslan’a destek vererek katıldı. Konca, "Geçen yıl yaptığımız çalışmanın ardından öğrencilerimizden ve ailelerinden civcivlerin büyüyüp tavuk ve horoz haline geldiğine dair görüntüler gelmeye başladı. Bu da aile ekonomisine katkı sağladı. Bu yıl da aynı heyecanla projeyi sürdürme kararı aldık” dedi.

Atık malzemelerle geri dönüşüm bilinci

Proje boyunca, kuluçka makinelerinin yapımında kullanılan malzemeler tamamen geri dönüşüm ve atık materyallerden oluştu. Pet şişeler, bozuk termometreler, kullanılmayan ampuller ve basit ısıtıcılar gibi malzemeler kullanılarak kuluçka makineleri üretildi. Bu sayede öğrenciler, doğayla teknolojiyi birleştirmenin yanı sıra çevre bilincini de kazandılar. Öğrenciler, çevreyi koruma ve atık malzemeleri değerlendirme konusunda önemli bir deneyim kazandılar.

Hayvanlara sevgi ve şefkat aşılandı

Haluk Konca, projeyi hayvanlara karşı sevgi ve şefkat duygularını geliştirmek amacıyla uyguladıklarını belirtti. “Çocuklarımız hayvanlara karşı korku ve nefreti değil, sevgi ve şefkati öğrensin diye bu çalışmayı yapıyoruz. Projenin başka okullarda da uygulanabilir olması bizi ayrıca mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

Proje öğrencilere sıra dışı bir deneyim sundu

“Kuluçka Okulda, Çocuk Doğada” projesi, sadece civciv yetiştirme etkinliği değil, aynı zamanda çocukların doğayla olan ilişkisini kuvvetlendiren, onları doğanın döngüsüne tanıklık ettiren anlamlı bir sosyal sorumluluk çalışması olarak öne çıkıyor. Çocukların doğa sevgisini kazanması, hayvanlara merhametle yaklaşması ve atık malzemelerle üretim yapma becerisi edinmesi açısından son derece kıymetli bulunan proje, öğrencilere okul ortamında sıra dışı bir deneyim sundu.

İlginizi Çekebilir

MUŞ'TA MESLEKİ EĞİTİM GÜÇLENİYOR: İLK PİZZALARINI YAPTILAR

ATIK MALZEMELERLE KULUÇKA MAKİNESİ YAPARAK DOĞANIN MUCİZESİ KEŞFEDİLDİ

LGS DENEYİMİNİ PAYLAŞTI: BAŞARININ ANAHTARI PLANLI ÇALIŞMA VE İNANÇ

ÖĞRENCİLER YABAN HAYVANLARINI VE DOĞAYI YAKINDAN TANIDI

GELECEĞİN AŞÇILARI MUŞ'TA YETİŞİYOR

NUSRET SARMAN MTAL'DE MEZUNİYET COŞKUSU

KAYMAKAM KOŞANSU: “KÜTÜPHANELER ÜRETEN NESİLLERİN YUVASIDIR”

BARIŞAN, “ÖĞRENCİLER SİYASİ MANİPÜLASYONLARA ALET EDİLMEMELİ”

GELECEĞİN MODA TASARIMCILARINDAN TEKSTİL FİRMALARINA TEKNİK GEZİ

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ YAŞAYAN ÖĞRENCİLERE YAPAY ZEKA DESTEĞİ

  • Salı 17.1 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 13.4 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 17.1 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
9.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
17.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54