DEMİRTÜRKOĞLU GÜVEN TAZELEDİ
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan genel Kurulu yapıldı.
DEMİRTÜRKOĞLU GÜVEN TAZELEDİ
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan genel Kurulu yapıldı.
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, olağan genel kurulda güven tazeledi. Muş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Olağan Kongresi Kooperatif toplantı salonunda yoğun bir katılımla yapıldı. Muş Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Salih Kılınç’ın divan başkanlığını yaptığı kongrede mevcut başkan Orhan Demirtürkoğlu, tekrar başkan seçildi.
Orhan Demirtürkoğlu, yapılan olağan genel kurulda yapmış olduğu konuşmasında geride bırakılan 3 yıl için yapılan çalışmalara değindi. Son üç yılda esnafların kullanmış olduğu toplam kredi miktarlarını açıklayan Demirtürkoğlu, aynı zamanda esnaflar için bankalar ile yapılan görüşmelerin sonuçlarına da değindi.
Orhan Demirtürkoğlu, katılımcıları selamlayarak başladığı olduğu konuşmasında 2018-2019 ve 2020 yılları içersinde esnaflar tarafından kullanılan kredilere değinerek şunları söyledi: “Şimdi sizlere 2018-2019-2020 yılı Esnaf ve Sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi olarak, gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetlerimizden bahsetmeye çalışacağım.
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak 2018 yılı içerisinde 31 Milyon 720 bin TL, 2019 yılı içerisinde 37 milyon 240 bin TL -2020 yılı içerisinde 43 milyon 59 bin 500 TL Esnaf ve Sanatkarlarımıza kredi desteği sağlanmıştır.
Toplam kullanılan kredilerimizden İşyeri edindirme kredisinden kullanan esnaf ve sanatkarlarımıza 1 Milyon 355 bin TL, taşıt edindirme kredisinden kulanan esnaf ve sanatkarlarımıza 320 bin TL yıllık olarak yüzde 4.50-5,00-6,00-8.50 faiz oranı ile kullandırılarak Esnaf ve Sanatkarlarımıza imkanlar dahilinde finans desteği sağlanmaya çalışılmıştır.” Dedi.
BANKALAR İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER OLUMLU SONUÇLANDI
Demirtürkoğlu, konuşmasının devamında, esnafların kullanmış oldukları kredilerde bankaların uyguladığı kesinti, gecikme faizi gibi uygulamaların düşürüldüğüne dikkat çekerek esnafların eline daha fazla nakit geçmeye başladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Kredilerin düzenli ödenmesi açısından kooperatif olarak gereken hassasiyeti göstermekte olduğumuza inanıyorum. Bilindiği üzere uzun zamandan beri Kooperatif Yöneticileri olarak Merkez Birliğimizce yapmış olduğumuz görüşmelerde kredi maliyetlerini, bilhassa kredi kesinti tutarlarını aşağıya çekebilmek için yoğun çabalar harcamıştık. 2018 yılında kredi gecikme faiz oranı % 20 oranına düşürüldü. 2019 yılında ise banka komisyonları ve bloke sermaye tutarlarında düzenlemeler yapılıp esnaflarımızın eline geçen tutar yükselerek, bankaya ödediği komisyonlar düşürüldü. Biz kooperatif Yöneticileri olarak bu yöndeki çalışmalarımız devam edecektir.” Dedi.
“İCRA İŞLEMLERİNİ BAŞLATMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Kullandırılan kredilerin ödenmemesinden kaynaklı kooperatif takibine intikal eden kredi borçları hakkında yasal icra işlemlerini başlatmak zorunda kaldıklarını söyleyen Demirtürkoğlu, “Kooperatifimiz açısından çok önem arz eden diğer bir husus kullandırılan kredi taksitlerini zamanında ödemeyen arkadaşlarımız, maalesef üzülerek söylüyorum kullandırılan yıllık 4,50-5,00-6,00-8,50 faiz oranı ile kullanılan kredileriniz %20’e yükseliyor ve kooperatif takibine intikal eden kredi borçları hakkında yasal icra işlemlerini başlatmak zorunda kalıyoruz. Bu konu benim ve Yönetim Kurulu arkadaşlarımın hiç tasvip etmediği bir konu inşallah bundan sonraki dönem de bu tür konularda sıkıntı yaşamayız.
Geçmişten gelen takipteki alacaklarımız için biz kooperatif Yönetim Kurulu olarak gerekeni şimdiye kadar yapmaya çalıştık ve bundan sonrada imkanlar dahilinde kanunlar el verdiğince bu sorunları çözmeye çalışacağız. Merkez Birliğimizin 2020 ve 2021 yılı içerisinde yapmış olduğu yapılandırmadan kooperatifimiz takibine intikal eden toplam 544 bin 833 TL ana para yapılandırılarak isteyen esnaflarımıza 18 ve 24 aya kadar vade imkanı sağlanıp borçları yapılandırılmıştır.” Dedi.
ELİMİZDEN GELDİĞİNCE YARDIM ETMEYE ÇALIŞTIK
Demirtürkoğlu konuşmasının sonunda ise son Dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecinde ve Elâzığ ile İzmirde meydana gelen depremlerin ardından Muş Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ellerinde geldiğince yardımda bulunduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Ülkemiz ve dünya genelini etkisi altına alan ve halen sıkıntılı günler yaşatan COVİD-19 salgını ve depremler, siz değerli esnaf ve sanatkarlarımızı da maddi, manevi olarak yıprattığı hepimizin malumu. Değerli esnaf ve sanatkarlarımız içinde zorunlu olarak iş yerleri kapatılan, okulların kapanmasından dolayı araçları kontak kapatmak zorunda kalan servisçi esnaflarımıza, Elazığ ve İzmir de yaşanan depremlerden dolayı karınca kararınca Muş Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık.
Bu yardımlardan dolayı 2018 yılında 15 bin TL esnaf gıda yardımı, 2019 yılında 20 bin TL esnaf gıda yardımı, 2019 yılında Elazığ depremi için 15bin TL, Biz Bize Yeteriz Türkiye’m Yardımı için 10 bin TL, İş yeri kapalı olan esnafımız için 47 bin 998 TL, İzmir Deprem yardımı için 5 bin TL, 2021 yılı İş yeri kapalı olan esnafımız için 95 bin 013 TL tutarlarında yardım da bulunduk.”
Demirtürkoğlu son olarak ise: Kooperatif faaliyetleri konusunda gereken desteği esirgemeyen Halk Bankası Müdürü, personelleri ile Esnaf ve Sanatkarlara Genel Kurulu katıldıklarından dolayı teşekkür ederek, 2021-2022-2023 yılının tüm esnaf ve sanatkarlara hayırlar ve bol kazançlar getirmesi temennisinde bulundu.
İlginizi Çekebilir
- Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 14.9 ° / 3.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazartesi 16.1 ° / 3.1 ° Güneşli

