HUZUR SAĞLANDI, ŞENYAYLA ŞENLENDİ

Muş’ta 1990’lı yıllarda PKK’lı teröristlerin baskıları sonucu göç etmek zorunda kalan Şenyayla bölgesindeki köylüler, bölgede sağlanan güven ortamıyla yıllar önce ayrıldıkları topraklara dönerek yerleşmeye başladı. Huzurun sağlanm

GÜNCEL 27.09.2023 15:09:00
HUZUR SAĞLANDI, ŞENYAYLA ŞENLENDİ

HUZUR SAĞLANDI, ŞENYAYLA ŞENLENDİ

Muş’ta 1990’lı yıllarda PKK’lı teröristlerin baskıları sonucu göç etmek zorunda kalan Şenyayla bölgesindeki köylüler, bölgede sağlanan güven ortamıyla yıllar önce ayrıldıkları topraklara dönerek yerleşmeye başladı. Huzurun sağlanmasının ardından Muş il idari sınırlarına dahil edilen 13 yerleşim alanının altyapı çalışmaları da aralıksız devam ediyor.

 

Muş, Diyarbakır ve Bingöl sınırları arasında yer alan, 2 bin 500 rakımlı Şenyayla ve Kozma Dağı, yürütülen terörle mücadele faaliyetleri sayesinde teröristlerden arındırılarak yeniden eski günlerine kavuştu.

Bölgenin terörden temizlenmesinin ve İsmail Moray ile Alparslan üs noktalarının kurulmasının ardından vatandaşlar da bölgeye geri dönmeye başladı. Daha önce Diyarbakır ve Bingöl sınırlarında olan 13 yerleşim alanının Muş il idari sınırlarına dahil edilmesinin ardından Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri de adeta seferber oldu. Zorlu coğrafik şartlara rağmen iş makineleriyle bölgede çalışan ekipler, yeni yerleşim alanlarının altyapı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İlk defa yol yapılıyor

Yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şehmus Yentür, Diyarbakır, Bingöl ve Muş üçgeninde daha önce Şenyayla bölgesi olarak adlandırılan 13 yerleşim biriminin Muş il idari sınırlarına dahil edildiğini söyledi. Bu bölgelere cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa yol yapıldığını dile getiren Yentür, “Muş İl Özel İdaresi olarak 2023 yılı yatırım programında bu bölgede, bu yerleşim birimlerinin arasında yaklaşık 12 kilometre ham, ilk defa Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar ilk defa buraya yeni ham yollar açtık. 10 kilometre civarında stabilize yaptık. 2 bin metrekare yine Yamaç ve Kayalısu bölgesinde parke yol yatırım programında planladık, yapımı devam ediyor. Yine İsmail Moray üs bölgesi ile Alparslan üs bölgesi arasında Muş-Kulp devlet karayolu ayrımı, kayalısu-Üçevler bağlantısı ile Alparslan üs bölgesi arasında da 20 kilometrelik birinci ve ikinci kat sathi kaplama, sanat yapısı, istinat duvarlarının yapımıyla ilgili de yol yapımlarını tamamladık ve faaliyete bıraktık” dedi.

Coğrafik şartlar ekipleri zorluyor

Yapılacak yolların aynı zamanda Muş merkeze bağlı Kayalısu, Alaniçi, Üçevler, Arıköy, Cevizlidere, Ağıllı, Ekidüzü, Ilıca, Derecik güzergahında yaşayan 10 köy ve 22 tane mezraya da hizmet vereceğini dile getiren Şehmus Yentür sözlerini şöyle sürdürdü, “Şenyayla bölgesi dediğimiz bölgede ilk defa 3 yıl içerisinde Kayalısu bölgesine 100’e yakın yeni yol ve suyun gitmesinden mütevelli vatandaşlarımız gelip burada kendi köylerine, kendi mezralarına döndüler. Devletimizin kuvvet ve kudretini göstererek orada güvenliği sağlamasından dolayı evler yapıldı. Tabii ilk defa ham yol açtığımız yerlerde zorluklarla karşılaşıyoruz. Coğrafi olarak, arazi coğrafyası ormanlık ve kayalık, bazen günde 2 tane iş makinesiyle ancak 200 metre yola açabiliyoruz ama şükürler olsun, biz o yolları açıp orada yaşayan vatandaşlarımıza gittiğimizde vatandaşların o memnuniyeti, yorgunluğumuzu gideriyor. Muş İl Özel İdaresi olarak bu hizmetlerin yapılmasında önce yol, akabinde su, akabinde ise tarımsal amaçlı ve diğer amaçla getirilecek olan projelerle vatandaşın bütün ihtiyaçlarını orada karşılayacağız.”

“İnsanların gözünde mutluluklarını görüyoruz”

“İnsanlarımızın o hizmete ihtiyacı vardır, çalışmamız gerekmektedir” diyen Yentür şunları kaydetti, “Bu zor coğrafyada devletin bu hizmetini götürünce insanların o mutluluğu bizi ciddi manada rahatlatmaktadır. Çalışmalarımız yılsonuna kadar devam edecektir. Vatandaşlarımızın özellikle, ülke ekonomisine önce büyükşehirlerden işsiz olan veya o dedebaba toprağa olan oraya dönmenin özlemini giderildiğini, kendilerinin orada hayvancılık ve kısmi de olsa bahçe ve tarım işlerini yapması, ülke ekonomisine de katkıları olmaktadır. Süt, peynir, yoğurt, özellikle hayvancılıktan elde edilen gelirlerden dolayı yine çok kaliteli olan meyve ve sebzecilikte de küçük küçük projeler halinde başlandı ve bunlar devam edecektir. Biz İl Özel İdaresi olarak bu hizmetlerin geriye kalanlarını da yapmaya devam edeceğiz.”

Muş’a 7 bin 500 hektar alan ilave edildi

Muş il idare sınırlarına 7 bin 500 hektar alanın ilave edildiğini dile getiren Yentür, “Bu 7 bin 500 hektar alanın bir kısmını Diyarbakır bir kısmını da Bingöl bölgesinden bize verdiler. Buradaki ham yollar, stabilize yollar, akabinde ise diğer asfaltlama çalışmaları da zamanla olacak. Ham yollarımızı bu sene tamamlayacağız, stabilizelerimizi tamamlayacağız, geriye kalanlar da tamamlayacağız. Bu bölge bakir bir bölgedir. Bölgedeki terör olaylarından dolayı yaklaşık 30 yıla yakın bir süre o bölge boş kalmıştı. Şu anda devletimizin güvenlik önlemlerini alması sonrasında bu bölgeye ciddi manada köylerine, mezarlarına dönüş sağlandı” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

DGF’DE GÖREV DAĞILIMI: ÖZBEY GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU

DGF’DE GÖREV DAĞILIMI: ÖZBEY GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU

REKTÖR ALİCAN'DAN GAZETEMİZE TEBRİK MESAJI

MGC BAŞKANI ÖZBEY’DEN GAZETEMİZİN 20. YILINA KUTLAMA MESAJI

VALİ ÇAKIR, GAZETEMİZİN 20. YILINI TEBRİK ETTİ

DOĞADA YARALI BULUNAN KARTAL KORUMA ALTINA ALINDI

ÇÖP DÖKÜM ALANINA TEPKİ

TÜİK İSTATİSTİKLERİ MUŞ’UN SORUNLARINI ORTAYA KOYDU: GÖÇ, EĞİTİM VE İŞSİZLİK

20 YILDIR AYNI ÇİZGİDE: DOĞRU, TARAFSIZ VE İLKELİ HABERCİLİK

REKTÖR ALİCAN ÜNİVERSİTE ÇİFTLİĞİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

  • Pazar 30.7 ° / 17 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 28.7 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Salı 29.9 ° / 15.9 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0