"İBN HALDUN VE ÇAĞIMIZ" PANELİ YAPILDI
Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Üç Kademede İbn Haldun ve Mukaddime” başlıklı panel serisi, “İbn Haldun ve Çağımız” oturumuyla tamamlandı. Panelde İbn Haldun’un zamanı, kavramları ve günümüzle ilişkisi çok yönlü olarak tartışıldı.
Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve üç oturumdan oluşan “Üç Kademede İbn Haldun ve Mukaddime” panel serisi tamamlandı. İlk iki oturumda İbn Haldun’un hayatı, coğrafyası ve düşünsel kavramları ele alınırken, serinin son aşaması olan “İbn Haldun ve Çağımız” başlıklı panel ise önceki gün geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
İlk oturum: Haldun’un çağı ve coğrafyası
26 Mart 2025 tarihinde düzenlenen ilk panelde, İbn Haldun’un yaşadığı dönemin siyasi, sosyal ve kültürel arka planı tartışıldı. Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Saitoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Furkan Çelebi “İbn Haldun'un Zamanı” başlıklı sunumuyla Haldun’un yaşadığı dönemi analiz etti. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Ahmet İğdi, “İbn Haldun'un Coğrafyası” başlıklı sunumunda, Kuzey Afrika’nın İbn Haldun’un düşünce sistemindeki yerine odaklandı.
İkinci oturum: düşünce sisteminin temel kavramları
Panel serisinin ikinci ayağı, 22 Nisan 2025’te “İbn Haldun’un Temel Kavramları” üst başlığıyla gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Recep Yılmaz’ın yönettiği oturumda Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kamuran Gökdağ ve Prof. Dr. Sıtkı Karadeniz konuşmacı olarak yer aldı.
Doç. Dr. Gökdağ, “İbn Haldun’un Düşünce Sistemi: Temel Kavramlar ve İlişkiler” başlıklı sunumunda Haldun’un teorik yapısını ortaya koyarken, Prof. Dr. Karadeniz ise “İbn Haldun Düşüncesinde Asabiyet” başlıklı konuşmasında toplumsal bütünlük anlayışına dikkat çekti.
Üçüncü oturum: İbn Haldun’un günümüze katkısı
Önceki gün gerçekleşen son oturum “İbn Haldun ve Çağımız” başlığını taşıdı. Açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Recep Yılmaz, düşünür Cemil Meriç’in “Kendimize dönmek bir manada İbn Haldun’a dönmektir” sözünü hatırlatarak Haldun’un düşüncelerinin günümüzdeki önemine vurgu yaptı.
Panelin ilk konuşmacısı İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Kayapınar oldu. “İbn Haldun’un Düşüncesi ve Sosyal Bilimler” başlıklı sunumunda “Neden İbn Haldun?” sorusu etrafında düşüncelerini paylaşan Kayapınar, Haldun’un bilimsel yöntemiyle çağdaş bir İslamî sosyal bilim anlayışının mümkün olduğunu belirtti.
Ardından söz alan Doç. Dr. Ertuğrul Cesur, “İbn Haldun'da Realizm ve Entelektüel Pragmatizmin İmkânı” başlıklı sunumunda, sol-sosyalist çevrelerdeki Haldun tartışmalarını değerlendirdi. Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Adem Üstün Çatalbaş ise “Halduncu Bir Bakışla Latin Amerika'yı Anlamak Mümkün mü?” başlıklı sunumunda, 1850’lerden itibaren Osmanlı’dan Güney Amerika’ya göç eden “Los Turkos” topluluğunu Halduncu bir merkez-çevre kuramıyla analiz etti.
Öğrenciler mukaddime deneyimlerini paylaştı
Panel sonunda söz alan öğrenciler, Mukaddime metniyle ilgili okuma deneyimlerini paylaşarak tartışmaya katkı sundu. Etkinlik, Arş. Gör. Muhammet Lütfü Tatlısu danışmanlığında ÜNİDES kapsamında yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, yüz öğrenciye Mukaddime çevirisinin hediye edilmesiyle son buldu.