KIRSALDA BEREKET, HAYVANCILIĞA DESTEK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsal aile işletmelerine yönelik "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi"ni başladığını açıkladı.

GÜNCEL 10.02.2025 14:16:00
KIRSALDA BEREKET, HAYVANCILIĞA DESTEK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

KIRSALDA BEREKET, HAYVANCILIĞA DESTEK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsal aile işletmelerine yönelik "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi"ni başladığını açıkladı.

 

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinesinde "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi"nin başvurularının başladığını duyurdu. Proje kapsamında, üreticilere uygun maliyetlerle gebe büyükbaş hayvan temini yapılacak, kırsal kesimdeki küçük işletmelere büyük bir fırsat sunulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayata geçirdiği bu proje, özellikle hayvancılık yapan ve aile işletmesini sürdüren üreticilere yönelik olarak planlandı. Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla uygun fiyatlarla gebe büyükbaş hayvanlar temin edilerek, üreticilere sunulacak. Böylece kırsaldaki aile işletmeleri güçlendirilirken, hayvancılık sektörü desteklenecek.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi, “Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek ve kırsaldaki aile işletmelerini güçlendirmek amacıyla “Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi"ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecektir.

Projenin amacı

Ülkemizde etçi ırk damızlık üretimi yapan işletme sayısını ve etçi anaç hayvan sayısını artırarak daha fazla etçi ırk besilik materyalinin ülkemiz kaynakları ile karşılanması, böylece kırmızı et arzında sürdürülebilirliği ve yeterliliği sağlamak amaçlanmaktadır.

Projeye başvuru şartları

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı en fazla 200 büyükbaş (Yeni işletme açarak projeye başvuran üreticilerden de bu şart aranır) kapasiteye sahip işletme sahipleri başvuru yapabileceklerdir. Her üretici yalnızca 1 (bir) işletmesi için başvuru yapabilecektir Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, on sekiz yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz.

Başvuru yeri ve şekli

Başvurular il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen takvim çerçevesinde yapılır. 

Başvuru sırasında değerlendirme formu doldurulur. Formda beyan ettiği bilgileri doğrulayıcı belgeler başvuru sahibince il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine verilir.

İl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince başvuru sonunda il/ilçe puan listesi hazırlanarak İl Müdürlüklerine gönderilir. İl Müdürlükleri tarafından il puan listesi tanzim edilerek Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Başvuru esnasında istenen belgeler

Nüfus Cüzdanı fotokopisi, eğitim durumunu gösterir belge, kapasite raporu (Son 6 aylık tarihli), varsa Şehit yakını ve/veya Gazilik belgesi, varsa engelli durumunu gösterir belge, başvuru sahibinin hayvancılık ile ilgili Eğitim Belgesi/Sertifika, varsa birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyeliği belgesi.

Başvuruların değerlendirilmesi

İl Müdürlüklerince değerlendirme formuna göre başvuru sahiplerinin puanları belirlenerek oluşturulan listeler, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce incelenir ve tüm ülkede yapılan başvurular puan sırasına göre listelenir.

Puanların eşit olması durumunda başvuru sahibi aşağıdaki sıraya göre önceliklendirilir.

Deprem Bölgesi veya Üretim Planlaması kapsamında Besi Bölgesi olarak planlanan illerde olması, kadın olması, yaş olarak daha genç olması, işletmenin açılış tarihi önce olması, başvuru sahibinin yaş hesaplamasında 01.01.2025 tarihi itibari ile doldurmuş olduğu yaş esas alınacaktır.

HAYGEM tarafından oluşturulan listeler hayvan tedariki ve diğer işlemleri için TİGEM'e gönderildikten sonra TİGEM tarafından yürütülür.

Hak sahibi olanların hayvanları alacağı fiyat ve teslimat yeri TİGEM tarafından belirlenerek kişilere duyurulur.

TİGEM tarafından dağıtım yapılan işletme ve hayvan listeleri Hayvancılık Genel Müdürlüğüne ve ilgili İl Müdürlüğüne bildirilir.

Projenin süresi

Hayvancılık yol haritasında açıklanan 2024-2028 hedefleri ve eylemleri kapsamında proje devam edecek olup, projeden yararlanacak olan hak sahiplerine hayvan tesliminden itibaren (12) on iki ay boyunca bakım besleme bedeli TİGEM tarafından ödenecektir.

İş akış şeması

HAYGEM Tarafından belirlenen takvim çerçevesinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvuru yapılacaktır.

Başvurular puanlama kriterlerine tabi tutularak üreticilerin sıralaması oluşturulacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, on sekiz yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz.

İl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine son başvuru tarihi 28.02.2025 mesai bitimidir.

Başvuruların puanlama kriterlerine göre il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince listelenmesi: 5 iş günü. (03-07.03.2025)

İl/ilçe müdürlüklerince oluşturulan listelerin il müdürlüklerince il listesi haline getirilmesi ve HAYGEM'e gönderilmesi: 3 iş günü. (10-12.03.2025)

Başvuruların HAYGEM tarafından değerlendirilmesi: 5 iş günü. (13-19.03.2025)

HAYGEM tarafından belirlenen hak sahipleri puan listesinin TİGEM'e gönderilmesi: 2 iş günü (20-21.03.2025)

TİGEM tarafından puan sırasına göre hak sahipleri bilgilendirilerek, hayvan teslim edilmesine yönelik işlemler başlatılır.

İl ve ilçe müdürlüklerince her ay yapılacak kontrollere göre hazırlanacak icmaller aracılığı ile hak sahiplerine aylık bakım besleme bedeli ödemesi yapılır.

Proje finansmanı

Proje kapsamında hak sahibi olan kişilere en az 5 en fazla 15 başa kadar etçi ırk gebe düve, eğer bu kişi Veteriner Hekim/Ziraat Mühendisi/Gıda Mühendisi ise en az 5 en fazla 30 başa kadar etçi ırk gebe düve TİGEM tarafından temin edilecektir.

Projede hak kazanan kişiler Ziraat Bankası Temel Hayvancılık Kredisi kullanabilecektir. Bu kredi kapsamında sübvansiyonlu kredi imkanı sağlanacaktır.

Üreticilerimiz 2 yıla kadar ödemesiz 3 yıl veya 5 yıl ödemeli toplam 5 veya 7 yılda kredilerini geri ödeyecektir.

Gebe düve fiyatları hayvanların teslim tarihindeki TİGEM'in sayfasında bu projeye mahsusen yayınlanan satış fiyatları üzerinden gerçekleşecek olup, hak sahipleri hayvan bedellerini peşin veya kredi ile ödeyebilecektir.

Hak sahiplerine verilecek hayvanların TARSİM sigorta giderleri TİGEM tarafından karşılanacaktır.

Projede TİGEM ile yetiştirici arasında yapılacak sözleşmeye istinaden her ayın ilk haftasında, HAYGEM tarafından verilecek Talimat doğrultusunda tarım il/ilçe müdürlüğü tarafından hayvanlar kontrol edilecektir.

HAYGEM tarafından en fazla 15 hayvan için oluşturulan icmal, TİGEM tarafından hayvanların hak sahibine tesliminden sonraki ayda başlamak üzere, üreticilere 12 ay boyunca, hayvan başına 1500 TL bakım ve besleme bedeli ödemesi olarak ilgili ayda yine TİGEM tarafından yapılacaktır.

Diğer hususlar

Aile İşletmesi: Başvuru tarihinde işletmesi olan ve mevcut hayvan sayısı ile başvurduğu hayvan sayısı toplamı 20 baş altı olan işletmeler

Başvuru sahibinin genç kriterinden yararlanabilmesi için 01.01.2025 tarihi itibarı ile 41 yaşından gün almamış olması gereklidir.

Kapasite Raporu: Etçi damızlık hayvanlar için yeni veya son 6 ay içinde tanzim edilen rapor.

Engelli Durumunu gösterir belge süreli ise başvuru tarihindeki geçerliliği aranacaktır.

Başvuru sahibinin hayvancılık ile ilgili Eğitim Belgesi/Sertifika: Bu belge Milli Eğitim Bakanlığı veya Tarım ve Orman Bakanlığınca açılmış kurslar sonucu verilmesi ve ilgili kurumca onaylı olması aranır.

Birinci derece Tarımsal amaçlı Örgüt Üyeliği Belgesi: Üyesi olduğu Tarımsal Amaçlı Örgüt tarafından tanzim edilecektir.

İlginizi Çekebilir

ÇAKIR, “20 BİN KİLOMETRE KARLA MÜCADELE YAPILDI”

TÜRK KIZILAY AŞEVİ'NDE İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN İFTARİYELİK HAZIRLANIYOR

VEDAŞ'TAN MUŞ, HAKKARİ VE BİTLİS İÇİN ÖNEMLİ UYARI

DOĞASEVERLER KARLA KAPLI KURTİK DAĞI'NA TIRMANDI

BAYRAM ŞEKERİ TEZGAHLARI SÜSLEDİ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SÜRÜCÜLERE İFTARİYELİK DAĞITTI

"GELENEKSEL YORGANCILIK" KADINLAR TARAFINDAN YAŞATILIYOR

BULANIK KAYMAKAMI KOŞANSU GENÇLERLE İFTAR YAPTI

"YAŞLILAR HAFTASI" KAPSAMINDA ANLAMLI ZİYARET

MUŞ OVASI'NDA BAHARIN MÜJDELEYİCİSİ ÇİÇEKLER AÇTI

  • Çarşamba 13.3 ° / 1.9 ° Güneşli
  • Perşembe 14.6 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.6 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35