KKYDP TEBLİĞİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınma projelerine desteklere ilişkin Tebliğle, üretici örgütleri ile kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin kriterleri belirledi. Kırsaldaki yatırımlarda hibeye esas proje üst limiti 14 milyon TL’ye kadar yükseltildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için aile işletmeciliği faaliyetleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğle ilgili bilgi veren Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, “Hibeye esas proje tutarı; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 14 milyon TL, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12 milyon TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda 10 milyon TL olarak hazırlanan projelerin hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecektir. Bakanlıkça belirlenerek uygulama rehberi yayınlandıktan sonra başvurular kabul edilecektir. Uygulama Tebliğinin yayınlanmasının ardından tüm ayrıntıları Muş kamuoyu ile paylaşacağız. Bu kapsamda yapılacak olan desteklerin Muş’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kadın ve genç girişimciler öncelikli hibe desteği verilecek
Kadın ve genç girişimcilere öncelikli hibe desteği verileceğini ifade eden Gün sözlerini şöyle sürdürdü, “Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için aile işletmeciliği faaliyetleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması, gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla yayımlanan Tebliğ, üretici örgütleri ile kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor.”
Yatırım konuları
Gün, “Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları yürütülecek Tebliğ kapsamında; Tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında küçük ve orta ölçekli işletmeler için tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırım konularında, tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik yatırımlar, Bitkisel ürünlere yönelik yatırımlar, hayvansal ürünlere yönelik yatırımlar, çelik silo konusuna yönelik yatırımlar, soğuk hava deposu konusuna yönelik yatırımlara destek verilecek.
Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında ise, kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik yatırımlar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, kültür mantarı üretimine yönelik yatırımlar, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimhanelerine yönelik yatırımlar, kanatlı hayvan kesimhanelerine yönelik yatırımlara deste verilecek.
Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlara, su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırım konularında da denizlerde yetiştiricilik, iç sularda yetiştiricilik, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde yetiştiriciliğe destek verilecek.
Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırım konularında, hayvansal orijinli gübre, bitkisel orijinli gübre tesisleri desteklenecek.
Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında küçük ölçekli işletmeler için ise, aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımları, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, el sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, ipek böceği yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı yatırımları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamında değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.
Proje tamamlanma süresi
Mehmet Gün proje tamamlanma süresiyle ilgili şunları kaydetti, “Program çerçevesinde 81 ilde, tebliğde belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek uygulama rehberi ile başvuru öncesinde ilan edilecek ve hibe desteği kapsamında başvurular kabul edilecek. Projelerin son tamamlanma tarihi, mücbir sebepler hariç hibe sözleşmesinin imzalandığı takvim yılının Kasım ayının son iş günü olacak.”
Hibeye esas proje tutarı ve destekleme oranı
Hibe ve destek tutarlarında da artışa gidildiğinin altını çizen Gün şu ifadeleri kullandı, “Tebliğde belirtilen tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 14 milyon Türk Lirası, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12 milyon Türk Lirası, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda 10 milyon Türk Lirası üst limitini geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti 3 milyon 1 Türk Lirası olacak, bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecek.
Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı 3 milyon Türk Lirası üst limitini geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti 100 bin Türk Lirası olacak ve bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecek.
Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının yüzde 50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam tutara ait Katma Değer Vergisi’nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü olacaklar.
Proje başvuruları
Başvuru zamanı Bakanlıkça yayımlanacak olan uygulama rehberinde ilanen duyurulacak. Başvuracak gerçek ve tüzel kişiler, program konusunda il proje yürütme biriminden ihtiyaç duydukları bilgiyi alabilecekler.
Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını “www.tarimorman.gov.tr” internet adresinden yapacaklar.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat kapsamında hibe desteğinden faydalanmış olan yatırımlara ait devam eden iş ve işlemler, hibe sözleşmesinin imzalandığı tarihte desteklemeye esas olan tebliğ hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilecek.”