MUŞLU AKADEMİSYEN AMASYA’DA KÜRESELLEŞMEYİ ANLATTI

Muş Alparslan Üniversitesi’nden Dr. Burhan Taşkaya, Amasya’da düzenlenen seminerde küreselleşmenin ekonomik ve kültürel boyutlarını değerlendirdi.

GÜNCEL 4.05.2025 12:31:00
MUŞLU AKADEMİSYEN AMASYA’DA KÜRESELLEŞMEYİ ANLATTI

MUŞLU AKADEMİSYEN AMASYA’DA KÜRESELLEŞMEYİ ANLATTI

Muş Alparslan Üniversitesi’nden Dr. Burhan Taşkaya, Amasya’da düzenlenen seminerde küreselleşmenin ekonomik ve kültürel boyutlarını değerlendirdi.

 

Amasya Özgür-Der ve İHH organizatörlüğünde, Muş Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi ve Muş Alparslan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Burhan Taşkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı “Küreselleşmenin Etkileri ve Boyutları” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını Amasya İHH Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Akgül yaptı. Akgül, başta Gazze ve Suriye olmak üzere dünyada yaşanan zulümler karşısında toplumsal sorumluluklara dikkat çekerek, bu tür seminerlerin bilinçlenmeye katkı sağladığını belirtti. Gazze’nin gündemde tutulmasının önemine değinen Akgül, “Dualarımızla, eylemlerimizle, maddi yardımlarımızla tüm mazlumlara desteğimizi sürdürmeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Seminerde söz alan Dr. Öğr. Üyesi Burhan Taşkaya, küreselleşmenin yalnızca teşhis edilmesi gereken bir süreç olmadığını, aynı zamanda çözüm arayışının da önemli olduğunu belirtti. Küreselleşmenin hem ekonomik hem kültürel anlamda Müslüman toplumları ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Taşkaya, bu etkilere karşı bilinçli bir duruş gerektiğini ifade etti.

“Küreselleşme tek tip hayat tarzı oluşturdu”

Taşkaya konuşmasında, 1950’lerden bu yana farklı kavramların öne çıktığını ancak küreselleşmenin daha geniş ve etkili bir alanı kapsadığını söyledi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası Batı'nın modern yaşam tarzının küresel düzeyde yaygınlaştığını dile getiren Taşkaya, “Tüketim ve iletişim araçları sayesinde zengin ülkelerin yaşam tarzı dünyanın her yerine girdi. Bugün gezegen adeta tek tip modern bir hayat tarzının etkisi altına girmiş durumda,” dedi.

“Küresel güçlerin hiçbir ahlaki normu yok”

Küreselleşmenin ekonomik boyutuna değinen Taşkaya, piyasa güçlerinin devlet denetiminden bağımsız hareket ettiğini ve bu durumun küresel güçlerin toplumlar üzerindeki etkisini artırdığını ifade etti. “Bu süreçte piyasa lehine değişen dengeler, ahlaki normların göz ardı edilmesine yol açtı,” dedi. Küreselleşmeye olumlu ve olumsuz bakan geniş görüş yelpazesi olduğunu söyleyen Taşkaya, sürecin özellikle fakir ülkeler ve işçi hakları açısından tehdit oluşturduğunu belirtti.

“Küreselleşme farklılıklarımızı silip süpürüyor”

Taşkaya, kültürel küreselleşmenin ise daha da derin bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Batı’nın kültür endüstrisinin dünyanın dört bir yanında etkili olduğunu vurgulayan Taşkaya, “Yiyeceklerden giyime, filmlerden mimariye kadar birçok alanda tek tip kültürel bir yapı oluşuyor. Bu da geleneksel çeşitliliği yok ediyor,” ifadelerini kullandı.

Müslüman toplumların mimari, giyim, yeme-içme gibi konularda ince düşünceler barındıran bir medeniyetin çocukları olduğunu hatırlatan Taşkaya, “Küreselleşme mahremiyeti önceleyen, cinsiyeti önemseyen, fakiri gözeten değerlerimizi yok etmektedir. Cinsiyetsiz, sınırsız tüketim anlayışına sahip bir toplum hedeflenmektedir,” dedi.

“Küreselleşmenin panzehiri toplumsal dayanışmadır”

Küreselleşmenin yalnızca bireysel çabayla durdurulamayacağını belirten Taşkaya, çözümün toplumsal yapıların güçlendirilmesinde yattığını ifade etti. “Bireysel mücadeleyle bu kuşatmayı aşmak mümkün değildir. Cemiyet yapısı içinde hareket etmek, hem kendimizi hem de çocuklarımızı korumak açısından önemlidir,” diyen Taşkaya, İslami değerlerin toplumsal düzeyde yaşatılması gerektiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

MUŞLU AKADEMİSYEN AMASYA’DA KÜRESELLEŞMEYİ ANLATTI

KADIN ÖĞRETMENLER DOĞAYA NEFES OLDU

RAYLI SİSTEMLER ÖĞRENCİLERİNDEN TATVAN GARI’NA TEKNİK ÇIKARTMA

DİYANET-SEN’DEN GÜNDÜZ KUŞAĞI YAYINLARINA TEPKİ

KUŞAKLAR ARASI DENEYİMLER PAYLAŞILDI

ÖĞRENCİLERE “ERKEN YAŞTA VE ZORLA EVLİLİKLE MÜCADELE” EĞİTİMİ VERİLDİ

GENÇLİĞİ KORUMAK İÇİN ORTAK MÜCADELE

BULANIKLI MEHMET SİR FRANSA’DA İKİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANDI

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN FİLİSTİN’E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

BULANIKLI SAİT AMCA’DAN EMNİYET TEŞKİLATINA TEŞEKKÜR

  • Pazar 19 ° / 7.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.8 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.9 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50