MUŞ’TA MOBİL SAĞLIK ARACIYLA KANSER TARAMASI YAPILDI

Muş Sağlık Müdürlüğü, mobil sağlık tarama aracıyla Güzeltepe Mahallesi’nde vatandaşlara ücretsiz kanser taraması yaptı. Yetkililer, erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayarak vatandaşları taramalara katılmaya davet etti

SAĞLIK 19.08.2025 14:04:00
MUŞ’TA MOBİL SAĞLIK ARACIYLA KANSER TARAMASI YAPILDI

MUŞ’TA MOBİL SAĞLIK ARACIYLA KANSER TARAMASI YAPILDI

Muş Sağlık Müdürlüğü, mobil sağlık tarama aracıyla Güzeltepe Mahallesi’nde vatandaşlara ücretsiz kanser taraması yaptı. Yetkililer, erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayarak vatandaşları taramalara katılmaya davet etti

 

Muş Sağlık Müdürlüğü, Güzeltepe Mahallesi’nde mobil sağlık tarama aracıyla vatandaşlara ücretsiz kanser taraması gerçekleştirdi. Düzenlenen programda hem bilgilendirmeler yapıldı hem de erken teşhisin önemi vurgulandı.

Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Ömür, gazetecilere yaptığı açıklamada, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde kanser vakalarında artış beklendiğini kaydeden Ömür, Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşların bilinçlendirilmesini, sağlık okuryazarlığının artırılmasını ve erken teşhisin öneminin anlatılmasını öncelikli hedef olarak gördüklerini ifade etti.

Dr. Ömür, “Bizler ücretsiz olarak bazı kanser türlerinde taramalar yapıyoruz. Bunların başında kadınlarda rahim ağzı ve meme kanserleri, hem kadın hem de erkeklerde ise bağırsak kanseri geliyor. Yaklaşık 15 milyon vatandaşımıza bilgilendirici mesajlar gönderilecek. Vatandaşlarımız aile sağlığı merkezlerine, sağlıklı hayat merkezlerine ve KETEM’e davet edilecek. Erken teşhis çok önemli” dedi.

Muş’ta erken tanıyla yaşam oranları arttı

Son bir yılda Muş’ta 33 meme kanseri ve 31 rahim ağzı kanseri vakasını erken tanıdıklarını belirten Ömür, erken teşhis sayesinde tedavi oranlarının yükseldiğini söyledi. Ömür, “Erken tanıyla birlikte yaşama oranlarını, tedavi oranlarını yüzde 100 arttırmış olduk diyebiliriz. Bu nedenle 30-65 yaş grubundaki kadınlarımızı rahim ağzı, 40-69 yaş grubundaki kadınlarımızı meme ve 50-70 yaş grubundaki vatandaşlarımızı da bağırsak kanseri taramalarına davet ediyoruz. Mobil hizmet aracımızla merkeze gelemeyen vatandaşlarımıza da ulaşıyoruz” diye konuştu.

Ömür ayrıca, mamografinin kansere neden olduğu yönündeki söylentilerin doğru olmadığını vurgulayarak, erken teşhisin hayat kurtardığını ifade etti.

Taramalar yerinde yapılıyor

KETEM’de görev yapan Dr. Berivan Bilican ise yapılan taramaların detaylarını anlattı. Amaçlarının hastalıkları erken dönemde tespit etmek ve gerekli bölümlere yönlendirmek olduğunu ifade eden Bilican, “Meme kanseri taramalarında 40-69 yaş arası kadınlara her iki yılda bir mamografi çekiyoruz. Pozitif çıkanları genel cerrahiye yönlendiriyoruz. Rahim ağzı kanserinde ise 30-65 yaş arasındaki kadınlardan örnek alıyoruz. Pozitif çıkanları kadın doğum bölümüne yönlendiriyoruz. Kalın bağırsak taramalarında ise 50-70 yaş arası vatandaşlara gaitada gizli kan testi yapıyoruz. Sonuçları pozitif çıkanları genel cerrahi veya gastroenterolojiye yönlendiriyoruz” dedi.

Bilican, mobil tarama araçları sayesinde köylere ve beldelere gidilerek merkeze gelemeyen vatandaşlara da hizmet götürüldüğünü, yerinde mamografi çekimleri ve örnek alımlarının yapıldığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

BAŞHEKİM DR. SÖYLEMEZ'İN İSMİ MALAZGİRT DEVLET HASTANESİ'NDE YAŞATILACAK

AMBULANS UÇAK TATAR BEBEK İÇİN HAVALANDI

HASTANE KORİDORLARINDAN UMUT YOLCULUĞUNA

"12. ULUSLARARASI ONKOLOJİ GÜNLERİ" SONA ERDİ

MUŞ’A 500 YATAKLI DEPREM DAYANIKLI HASTANE GELİYOR: 454 SİSMİK İZOLATÖR KULLANILDI

ONKOLOJİ GÜNLERİ’NDE METASTATİK MEME KANSERİ KONUSU MASAYA YATIRILDI

GÖNÜLLÜLERDEN "KANSER FARKINDALIĞI" YÜRÜYÜŞÜ

MUŞ’TA ONKOLOJİ BULUŞMASI: “BİRLİKTE İYİYİZ” MESAJI

ONKOLOJİ GÜNLERİNDE ERKEN TEŞHİS VURGUSU

54 YAŞINDAKİ KADIN 15 YIL SONRA YENİDEN GÜLÜMSEYEBİLECEK

  • Salı 20.5 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.7 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Perşembe 21.8 ° / 10.9 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3