MUŞ’TA YATIRIMCILARA CAZİP DESTEKLER
Muş’ta entegre hayvancılık, termal turizm ve gıda işleme alanlarındaki yatırımlara vergi indirimi, KDV muafiyeti ve nakdi destek gibi cazip teşvikler sunulacak.
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Muş’ta dört öncelikli alanda yatırımcılara önemli teşvikler sunuluyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinasyonunda yürütülen Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Muş’ta yatırım yapmak isteyen girişimcilere büyük fırsatlar sunuluyor. Program kapsamında belirlenen dört yatırım alanında faaliyet gösterecek projelere çok sayıda destek verilecek.
Dört öncelikli yatırım alanı belirlendi
Program doğrultusunda Muş ilinde desteklenecek yatırımlar; asgari 500 büyükbaş kapasiteli entegre besi ve et ürünleri işleme tesisi, asgari 500 büyükbaş kapasiteli entegre süt üretim ve işleme tesisi, dört yıldızlı termal otel ve sağlık merkezi yatırımı ile entegre kaz yetiştiriciliği ve ürünleri işleme tesisi olarak belirlendi. Bu alanlarda yapılacak yatırımlar öncelikli olarak desteklenecek.
Yatırımcıya vergi indirimi, KDV istisnası, sigorta desteği
Yatırımcılara sağlanacak destekler arasında yüzde 50 oranında vergi indirimi, yüzde 15 yatırım katkı oranı, 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek veya yatırım tutarının yüzde 20’si ve 240 milyon TL’ye kadar faiz ya da kâr payı desteği öne çıkıyor. Ayrıca KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, 12 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve 10 yıl sigorta primi işçi hissesi desteği gibi kapsamlı teşvikler de yatırımcılara sunulacak.
Başvurular 1 Ağustos’ta başlıyor
Yatırımcılar, 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren başvurularını www.yerelkalkinmahamlesi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapabilecek. Başvurular yalnızca bu sistem üzerinden alınacak olup, elden veya posta yoluyla başvuru kabul edilmeyecek. Son başvuru tarihi ise 30 Eylül 2025 saat 18:00 olarak açıklandı.
Kapasite artışları da destek kapsamına alınabilecek
Komple yeni yatırımların yanı sıra, mevcut üretim kapasitesinde en az yüzde 75 ve kayıtlı istihdamda en az yüzde 50 artış sağlayan mevcut yatırımlar da, asgari koşulları sağlamaları halinde programdan faydalanabilecek.
Kimler başvurabilir?
Programa gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecek. Ancak daha önce teşvik belgesi düzenlenmiş ya da başka bir kamu destek programı kapsamında desteklenen yatırımlar için yeniden başvuru yapılamayacak. Aynı yatırımcı, tek başına ya da ortaklık yoluyla en fazla beş farklı proje için başvuruda bulunabilecek.
Değerlendirme süreci ve belgeler
Başvurular elektronik portal üzerinden yapılacak ve ilgili kalkınma ajansı tarafından değerlendirilecek. Uygun bulunan başvurular için proje fizibilite raporu, varsa uzlaşı protokolü ve destekleyici belgeler talep edilecek. Eksik başvurular için 10 günlük bir düzeltme süresi tanınacak.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi imkânı
Yerel Kalkınma Hamlesi kapsamında desteklenen projeler, asgari 1 milyar TL yatırım büyüklüğüne sahip olmaları halinde Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programı’na da başvurabilecek. Ancak bu kapsamda sağlanan krediyle yapılan harcamalar için ayrıca faiz veya makine desteği verilmeyecek.
Yatırımlarda görünürlük şartı
Programdan destek alan yatırımcılar, proje kapsamında alınan kamu desteğini tanıtmakla yükümlü olacak. Görünürlük kuralları, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği’nde belirtilen şekilde uygulanacak.