MUŞ'TA YENİ DOĞAN KUZU VE OĞLAKLARA KÜPELEME VE AŞILAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Muş'ta Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı veteriner hizmetleri ekipleri, köy köy gezerek yeni doğan kuzu ve oğlaklara küpeleme ve aşılama çalışması yaptı.
Tarım ve Orman Müdürlüğü kente kuzu ve oğlakların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için başlattığı küpemele ve aşılama çalışmalarına yaklaşık 52 veteriner hekimin görev aldı.
Merkezden 35 kilometre uzaklıktaki Güdümlü köyünde yapılan küpe ve aşılama çalışmalarına katılan Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç, Muş'un Tarım ve Hayvancılık anlamında önemli bir potansiyeli barındırdığını söyledi.
Muş'un verimli toprakları, ovaları, geniş çayır, mera alanları, dağları, yaylaları ve su kaynaklarıyla hayvan üretimine uygun olup çiftçilere ve üreticilere oldukça önemli imkan ve olanaklar sunduğunu aktaran Gönç, "son döneme baktığımızda işlenen tarım arazisi oranlarımız ve bitkisel üretim miktarlarına artan bir rakamlar olduğunu görüyoruz. 2024 yılı verilerine baktığımızda bir önceki yılla kıyasladığımızda yaklaşık olarak %10'luk artışımız söz konusu. İlimiz hayvancılık anlamında da oldukça önemli bir potansiyele sahip, 242 bin büyükbaş, 1 milyon 158 bin küçükbaş hayvan varlığımız mevcut. 7.200 manda varlığımız söz konusu. Bu anlamda ilimiz hayvan popülasyonu açısından gerek bölgemizde gerekse de ülkemizde önemli merkezlerden biri konumunda yer almakta "diye konuştu.
Bakanlığın 2024 yılı itibariyle tarımsal üretim planlaması kapsamında yeni bir destekleme modeline geçiş sağladığını hatırlatan Gönç," bu yeni destekleme modelimizle birlikte Küçükbaş Hayvancılık 'ta desteklememiz artık kuzu ve oğlak üzerinden gerçekleşmekte. Bu konu oldukça önemli çünkü kuzu ve oğlaklar üzerinden destekleme modeli ile birlikte hem kayıtlılık oranımız artmış olacak, hem kayıt dışılığımız azalacak. Aynı zamanda kaynaklarımızın daha verimli, daha etkin kullanılmasının önü açılmış olacak" ifadelerini kullandı
2024 yılında küçükbaş üreticilerine yaklaşık 92 milyon lira destekleme ödenmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Gönç, şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaklaşık olarak 5200 işletmeye sahibiz.Program dahilinde giderek hayvanlarımızı kimliklendirip kayıt altına alıyoruz. 2024 yılında bu anlamda yaklaşık olarak 480 bin kuzu ve oğlak kayıt altına aldık.Bu yıl 600 bine kadar çıkmasını bekliyoruz ve böylece ilimizin ekonomisine yaklaşık olarak 4 milyar 200 milyon lira bir katkı sağlamış olacağız.Şu anda hayvanlarımızı kayıt işlemlerini, bununla birlikte özellikle hastalıklarla mücadele kapsamında aşılama çalışmalarını yürütmekteyiz. Kuzu ve oğlaklarımıza çiçek aşımızı ve küçük Rumi ant vebası dediğimiz PPR aşılarımızı uyguluyoruz."