Tarih: 27.07.2022 20:31

TİGEM ARAZİSİNDE REKOR DÜZEYDE ÜRÜN HASADI

Facebook Twitter Linked-in

TİGEM ARAZİSİNDE REKOR DÜZEYDE ÜRÜN HASADI

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından iklim şartlarının bu yıl elverişli olması nedeniyle TİGEM arazisine ekimi yapılan ürünlerden rekor düzeyde hasat yapılıyor.

 

Muş’ta bu yıl yaşanan yağış oranındaki artış hasat zamanında etkisini gösterdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl kış ve ilkbahar mevsiminde etkili olan yağışlı hava, ilde ekimi yapılan ürünlerin hasat zamanında bereketini gösterdi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) tarafından da deneme ekimlerinin yapıldığı Muş Alparslan TİGEM arazisinde yağışların ve uygulanan sulama projesinin de etkisiyle buğday hasadında rekor düzeyde ürün alınıyor.

Bu yıl TİGEM arazilerinde 2 bin hektarlık alanda Krasunia odeska, 800 hektarlık alanda Syrena odeska buğday ve 3 bin 100 hektarlık alanda ise 13 çeşit yağlık ayçiçeği ve çerezlik ayçiçeği ekimi gerçekleştirildi. Ekimi gerçekleştirilen ürünlerden buğdayın hasadına başladı.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Tiryaki Agro Gıda Grubu tarafından işletilen Muş Alparslan TİGEM arazisindeki buğday hasadı çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyarete Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasar Karadağ, Özel Kalem Şakir Çetin, Yıldız Tarım İşletmelerinden Müdür Burhan Çam ve ziraat mühendisi Hanifi Yağmur da katıldı.

“SULAMA YATIRIMLARIMIZ, MUŞ’UN ZİRAİ KALKINMASINDAKİ EN ÖNEMLİ UNSURLARDAN BİRİ OLACAK”

Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Burhan Çam ise başlatmış oldukları sulama yatırımlarının tamamlanması ile Muş’un zirai kalkınmasındaki en önemli unsurlardan biri olacağına vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Dünyada ve Ülkemizde küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığı ve pandemiden kaynaklı gıdaya erişimin zorlaştı. Bu dönemde,  tarımsal üretimin ve suyun önemi giderek artmaktadır. Dolayısıyla mevcut tarım alanlarını en verimli hale getirmenin yollarını bulmak mecburiyetinde olduğumuzdan sulu alanlarımızı artırmak ve kıt olan suyumuzu en ekonomik şekilde kullanmak zorundayız. Bunun içinde, toprağa, suya, insan gücüne, finansmana ve ciddi bir planlamaya ihtiyaç var. Burada görmüş olduğunuz sulama yatırımlarımız, Muş’un zirai kalkınmasındaki en önemli unsurlardan biri olacak ve ovadaki verim muazzam boyutlara ulaşacak. 2018 yılında Rivulis-Eurodrip firmasının güçlü-teknik ekibi ile birlikte sahada yapmaya başladığımız çalışmalar neticesinde 2021 yılında 6 milyon dolarlık yatırım ile 600 hektar alanı suladık. 2021 yılının son çeyreğinde ilave 800 hektar alanda 8 milyon dolar daha yatırım yaptık. Bu yılın sonunda ise 1400 hektar alanın tam otamasyon damlama ve yağmurlama sistemi ile sulanmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda 3 bin hektarı sulayacak miktarda 8 bin ton/saat suyun Murat Nehrinden nakledilmesi için muazzam büyüklükte inşaat ve taahhüt işlerini 7/24 çalışma esasıyla sürdürüyoruz. İşletmemiz, Muş Alparslan Üniversitesi ile de çok yönlü bir iş birliği yapmaktadır. Bu iş birliği üniversite ve özel sektör ortak çalışmasının en güzel örneklerinden biridir. Yakın zamanda üniversitemiz ile çok daha güzel ortaklıklara imza atacağımıza yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

REKTÖR POLAT, BUĞDAY HASADI ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ

Buğday hasadı çalışmalarını yerinde inceleyen rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, TİGEM arazilerinde başlatılan sulama projesinin Muş Ovası için en önemli çalışma olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli ovalarından biri olan Muş ovasının ortasında, Murat Nehri ile Karasu arasında bulunan 6 bin 500 hektar alana sahip TİGEM arazisinin yaklaşık 6 bin hektarlık kısmında kuru şartlarda tarım faaliyeti sürdürülüyor. Üniversitemiz tarafından TarımKent olarak kurulması planlanan deneme ekim alanlarına mücavir arazilerde tamamen tohumculuk alanında faaliyet gösteren Yıldız Tohumculuk, Doğu Anadolu'da sertifikalı buğday ve arpa tohumluk üretimi ve satışı konusunda ilk sırada yer alıyor. Bu yıl ilimizde TİGEM arazilerinde 2 bin hektarlık alanda Krasunia odeska, 800 hektarlık alanda Syrena odeska buğday ve 3 bin 100 hektarlık alanda 13 çeşit yağlık ayçiçeği ve çerezlik ayçiçeği ekimi gerçekleştirildi. Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından da TİGEM arazilerinin muhtelif kesimlerinde buğday deneme ekimleri yapıldı. Geçen sene yaşanan büyük kuraklıktan sonra bu yıl oluşan elverişli iklim şartları ve yağışlar, Muş TİGEM arazisinde rekor düzeyde ürün alımına sebep oldu. Bugün itibarı ile ortalama tohumluk buğday verimleri kuru şartlarda 490 kilograma ulaştı. Üniversitemiz ve Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi ile ortaklaşa yürütülen bu çalışmaların sonuçlarının üniversite ve özel sektör işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir. Yürütülen bu çalışmalar ilimizin yanı sıra bölgemizin, hatta ülkemizin tarımsal üretimine müspet katkılar sağlayacak nitelikte ve boyuttadır. Muş Ovası için en önemli çalışma, sulama projesidir. Bana göre bu proje Muş’un tarihsel açıdan en büyük projesidir. Mevcut arazilerde görmüş olduğumuz çalışmalar sona erdiğinde ova için büyük önem arz eden bu proje ülkemizde hem ilk hem de en büyük tam otomasyon damlama ve yağmurlama modüler sistemi olacaktır. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —