TÜRKOLOJİ DÜNYASI MUŞ'TA BULUŞUYOR
5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu, Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde, Türk dünyasının önde gelen akademisyenlerini bir araya getiriyor.
Türkoloji Alanının Zirvesi Muş Alparslan Üniversitesi'nde Buluşuyor: 5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu Başlıyor
Türk dünyasının önemli ilmi buluşmalarından biri olan 5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu, Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle başlıyor. Alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar ve fikir insanları, bu prestijli sempozyumda bir araya gelerek Türkolojinin geçmişiyle bugünü üzerine derinlemesine tartışmalar yapacak.
Açılış Oturumu: Türkolojinin ufuklarını genişleten konuşmalar
Sempozyumun açılış oturumu, Prof. Dr. Bekir Koçlar’ın başkanlığında gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarında, Türk tarihi, kültürü ve diasporası üzerine önemli katkılarda bulunan akademisyenler yer alacak.
Konuşmacılar arasında, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican: Bildiğimiz Tarihçiliğin Sonu: Malazgirt Üzerine Bir Konuşma, Prof. Dr. Tufan Gündüz: Türk tarihi ve kimliği üzerine derin analizleriyle tanınan Gündüz, sempozyuma tarihsel bir perspektif kazandıracak, Veyis Güngör: Avrupa Türkleri, Türk Dünyası ve Yakup Ömeroğlu, Prof. Dr. Neslihan Durak: Hindistan’da Türk Varlığının Türkolojiye Yansımaları.
Türkolojiye Işık Tutan Akademik Bildiriler
Sempozyum boyunca, Türkoloji alanında kapsamlı bildiriler sunulacak. Sempozyum boyunca çok sayıda akademisyen ve araştırmacı, Türkoloji alanına dair kapsamlı bildiriler sunacak. Bazı öne çıkan başlıklar:
Prof. Dr. İlhan Erdem: “Türkçe Öğretmenlerinin 21. Yüzyıl Becerilerine Yönelik Algıları ve Uygulama Deneyimleri”
Doç. Dr. Mehmet Özalper: "Cumhuriyet Dönemi Türkoloji Kurumlaşmasının İlk Adımı: İstanbul Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü’nün Kuruluşu, Faaliyetleri ve Katkıları (1924–1940)"
Doç. Dr. Ahmet Adıgüzel: “Yazının Tarihî Gelişimi ve Alfabe Harflerinin Kökeni Üzerine Bir İnceleme”
Dr. İbrahim Biricik: “Tarihî Romanların Kültürel Miras ve Medeniyet Bilincine Katkısı”
Prof. Dr. Murat Yılmaz: “Savaş Turizmi ve Malazgirt”
Doç. Dr. Bayram Arıcı: “Malazgirt Günlükleri Üzerinden Türk Kültürü Okumaları”
Dr. Öğr. Ü. Ömer Faruk Güler ve YL Ö. Kaya Karakoç: “İBB Atatürk Kitaplığı’ndaki Şiir Mecmuası Üzerine İnceleme”
Prof. Dr. Abdullah Duman: “Türklerde Sıradışı Savaş Gelenekleri”
Dr. Öğr. Ü. Habibe Polat: “Osmanlı Taşrasında Modern Kamu Hizmetlerinin Gelişimi: Ürdün Örneği”
Dr. Öğr. Ü. Ahmet Oğuzhan Karaçetin ve YL Ö. Muhammet Kani Altın: "Malazgirt Kazıları ve Zaferin İzleri"
Sempozyumda ayrıca, Orta Çağ İktisat Tarihi, Arap Dünyasında Türk Algısı, Alevi-Bektaşi Efsaneleri, Klasik Türk Şiirinde Değişim, Soyot Türkçesi, Türk Eğitim Tarihi, Gençlik Dili, Asimilasyon Politikaları, Dijital Türkoloji, ve daha pek çok başlıkla Türkoloji gibi önemli konularda da bildiriler sunulacak.
Çevrim içi ve yüz yüze katılım
Bu yıl, sempozyum hem yüz yüze hem de çevrim içi platformlar üzerinden hibrit bir şekilde düzenlenecek. Katılımcılar, sempozyumla ilgili teknik bilgiler ve program detayları için www.utas.yyu.edu.tr adresinden bilgi alabilecek.