ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde doğal ürün ekstreleri kullanılarak üretilen yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü tamamlanarak teslim edildi. Proje, maliyetleri düşürmeyi hedeflerken yerli üretimi güçlendiren ve öğrencilere uygulamalı

GÜNCEL 9.12.2025 17:09:00
ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde doğal ürün ekstreleri kullanılarak üretilen yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü tamamlanarak teslim edildi. Proje, maliyetleri düşürmeyi hedeflerken yerli üretimi güçlendiren ve öğrencilere uygulamalı eğitim sunan önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Yaşar ve Doç. Dr. Abdulmelik Aras tarafından yürütülen proje kapsamında, doğal ürün ekstrelerinden temizlik ürünü üretimi başarıyla tamamlandı.

“Muş İli ve Çevresinde Yetişen Bazı Doğal Ürünlerin Ekstrelerinin İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Fonksiyonel Ürünlere Dönüştürülmesi” başlıklı çalışma çerçevesinde elde edilen çeşitli ham maddeler kullanılarak farklı türlerde temizlik ürünleri üretildi. Proje süreci sonunda üniversiteye yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü teslim edildi.

Proje, üniversitenin temizlik malzemesi alımlarından kaynaklı maliyetleri azaltmayı hedeflerken, aynı zamanda yerli üretim kapasitesinin artırılmasına da katkı sunuyor. Temin edilen ham maddelerin üniversite bünyesinde işlenmesiyle üretilen ürünlerin uzun vadede ekonomik sürdürülebilirliğe destek sağlaması amaçlanıyor. Sürece öğrencilerin de aktif olarak katılması, uygulamalı eğitim deneyimlerini güçlendirerek sektörle uyumlu bir yetkinlik kazanmalarına imkân tanıyor.

Çalışmalar kapsamında sıvı sabun, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, kireç çözücü, sıvı ovalama kremi ve çamaşır suyu gibi geniş yelpazede temizlik ürünleri üretildi. Projenin devamında ise Muş’ta yetişen endemik bitkilerden ve meyvelerden ekstraktlar elde edilerek antimikrobiyal ve antioksidan özellik taşıyan yeni temizlik ve kozmetik ürünleri geliştirilmesi planlanıyor. Üretilen bu ürünlerin antimikrobiyal, antioksidan ve sitotoksisite testlerinin tamamlanmasının ardından bilimsel araştırmalarda da kullanılması hedefleniyor.

BAP Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talat Körpınar, yürütülen projenin hem üniversite hem de Muş için stratejik bir önem taşıdığını vurguladı. Körpınar, projelere verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’a teşekkür ederek çalışmanın bölgesel kapasiteyi geliştirecek bir potansiyel taşıdığını ifade etti. Projenin ilerleyen aşamalarında elde edilen bilgi ve deneyimin dış paydaşlarla paylaşılması amacıyla çeşitli eğitim programları ve kurslar düzenlenmesi de planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

BAŞKAN BARIŞAN’DAN ÖDÜL SİSTEMİNE DİKKAT ÇEKEN MESAJ: “ADALET DUYGUSU ZEDELENMEMELİ”

ARANAN HÜKÜMLÜ JASAT OPERASYONUYLA YAKALANDI

ZORLU HAVA ŞARTLARINA RAĞMEN EKİPLER VATANDAŞ İÇİN SAHADA

MUŞLU AİLELER ARASINDAKİ HUSUMET BURSA’DA BARIŞLA SONA ERDİ

TÜBİTAK ARDEB’DEN MAUN’A KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ SAĞLIK PROJESİ

ÇATI TEMİZLEYEN İŞÇİLERİN ZORLU MESAİSİ

BESLENME UZMANI AÇIKLADI: MUŞ BÜRYANI ENERJİ VERİYOR

KILIÇ'TAN YURTLARA YAKIN TAKİP

MUŞ’TA BEYAZ ESARET

MUŞ’TA VETERİNER HEKİMLER KIŞ ŞARTLARINA RAĞMEN SAHADA

  • Salı 7.8 ° / 0.6 ° false
  • Çarşamba 7.4 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 8.9 ° / -1.3 ° Şiddetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9