Tarih: 10.10.2017 12:01

MŞÜ´DE KÜTÜPHANE HİZMETİ

Facebook Twitter Linked-in

Muş Alparslan Üniversitesi’nde yapılan yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, kütüphane ve dokümantasyon, öğrenci işleri başkanlığı ve basın-yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü hizmetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Muş Alparslan Üniversitesi Kütüphanesi’nin 2009 yılında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde üniversite kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladığını belirten Rektör Polat, şunları söyledi: “2013 yılına Kampus yerleşkesinde yapılan Kütüphane binasına taşınarak burada hizmet vermeye devam etmektedir. İkinci Kütüphane ise 2016 yılından Malazgirt Meslek Yüksekokulu yerleşkesine şube kütüphanesi olarak kurulmuştur. Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı olarak Üniversitemizin eğitim ve öğretim faaliyetlerini desteklemek amacıyla gerekli olan basılı ve elektronik bilgi kaynaklarını sağlamak, derlemek ve kullanıcısına sunmak görevlerini sürdürmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi 10.000’in üstünde Öğrenci, 541 Akademik Personellere çok çeşitli konularda eğitim veren geniş bir eğitim yelpazesi mevcuttur. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda üniversitemiz kütüphanesi yeni kurulan ve bölge kütüphaneleri içerisinde fiziki ortam ve sahip olduğu koleksiyon bakımından en iyi konumda olan kütüphanelerden biridir.

Çağdaş dünyada üniversitelerin kalitesini belirleyen kriterlerden biri de sahip oldukları kütüphanelerin gücü ve bu gücün sürdürülebilir olması ile ölçülmektedir. Bilimsel yayınlara ulaşım, üniversitelerin stratejik önceliğidir. Üniversitelerin yayın ihtiyaçlarının temini, üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma ihtiyaçlarıyla doğrudan ilişkilidir ve asli görevleridir. Haftanın 5 günü 08.00 – 20.00 saatleri arasında hizmet sunmakta olan kütüphanemizin hedefi, her geçen gün, bir önceki günden daha fazla öğrenci ve personelin kütüphaneden yararlanmasına olanak sağlamak, bu olanakları rahat ve konforlu çalışma ortamında sunmaktadır. Üniversite personeli ve öğrenci potansiyeli iyi olan Kütüphanemiz elektronik kitaplar satılanınmış olup en kısa tarihte kullanıcıların hizmetine sunulacaktır.

MEVCUT DURUM ANALİZİ

Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı, Merkez Kütüphanesi bodrum ve 3 kattan oluşan 9.350 m² kapalı alanda hizmet vermektedir. Merkez Kütüphane’nin mevcut koleksiyon ununun oluşturduğu raf uzunluğu 564 adettir. 3.045,60 m² olup, 250.000 adet kitap kapasitesine sahiptir. Aynı anda ise 540 okuyucuya hizmet verebilmektedir.

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Elektronik Ortamda Verilen Hizmetler; Öğrenci ders kayıtları; Öğrencilerimiz dönem başında Üniversitemize gelmeden öğrenci otomasyonu üzerinden ders kayıtları yapabilmektedirler. Sınav notları; Öğrencilerimiz sınavlarda almış oldukları notlarını otomasyon sistemimiz üzerinden takip edebilmektedirler. Yoklamalar; Öğretim elemanlarımız öğrenci yoklamalarını otomasyon üzerinden sisteme girebilmektedirler. Ayrıca öğrencilerimiz devam durumlarını yine yoklama sistemimiz üzerinden takip edebilmektedirler.

e-Devlet Üzerinden Verilen Hizmetler; Üniversite e-kayıt; ÖSYM tarafından Muş Alparslan Üniversitesi programlarına yerleştirilip kayıt hakkı kazanan öğrenciler, Üniversitemize gelmeden e-devlet kapısı üzerinden Online kayıtlarını yaparak elektronik kayıt belgelerini alabilmektedirler. Öğrenci Belgesi verilmesi; Üniversitemiz otomasyon sistemi ile YÖKSİS arasında her gün teyitleşme işlemleri yapılarak barkotlu öğrenci belgelerinin e-devlet kapısı üzerinden temin etmelerine imkân verilmiştir. EK-C2 belgesi verilmesi; Milli savunma bakanlığı YÖKSİS üzerinden aldığı öğrenci kayıt bilgileri ile askerlik sorgulamalarının yapabilmektedir. Bu işlem ile askerlik şubelerine belge gönderilmesinin önüne geçilmiştir. e-devlet tarafından askerlik sorgulamasında yapılabilmektedir.

BASIN-YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

Birimimizin grafik arayüzüne tasarım desteği verdiği internet sitemiz yenilenerek yayına girdi. Resmi sosyal medya hesaplarımızın (facebook, twitter, youtube) daha etkili kullanımı için gerekli çalışmalar başladı. Üniversitemizin ortak organizasyonlara imza attığı bütün paydaşlarımızla (Valilik, belediye, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları vb.) yaptığımız etkinliklerin haberlerinin uygun mecralarda paylaşımı sağlandı. Birimimizin organizasyon yapısında ve görev dağılımında çeşitli düzenlemeler yapıldı. İşleyişte karşılaşılan problemlerin aşılması yönünde adımlar atıldı.

Birim personelimiz alanlarında etkin çalışabilsinler diye eğitim almak üzere il dışındaki uygun yerlere gönderilerek Corel Draw, Photshop kurslarına tabi tutuldu. Birimimiz bünyesindeki personelin alandaki gelişimini desteklemek amacıyla Halk Eğitim Müdürlüğü desteğiyle birimimiz çalışanı Uzman Serdar Dik tarafından bir fotoğrafçılık kursu düzenlenmesi planlandı. Üniversitemizin yurt çapında daha etkili tanıtımı amacıyla yerel, bölgesel ve ulusal medya kuruluşlarıyla ilişkilerimiz geliştirildi. Bu kapsamda medya takibi hizmeti için AjansPress ile antlaşma imzalandı. Üniversitemizin faaliyetlerinin daha fazla kişiye ulaşması ve kalıcı bir görsel arşiv elde etmek amacıyla bütün etkinlik videolarımızın sosyal medya üzerinden paylaşımı için gerekli hazırlıklar yapıldı. Birimimizin görsel tasarım ve video üretimi çalışmalarının daha etkili biçimde yürütülmesi amacıyla fotoğraf makinesi, bilgisayar, yazılım gibi ihtiyaçlar temin edildi. Üniversite Haber dergimizin yeni sayıları yayımlanarak ilgili yerlere dağıtıldı.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —